עוגיית צ'וקולט-צ'יפס טבעונית ענקית לכבוד ה-4 ביולי
טוב ממש לא תכננתי להעלות עוד פוסט מתוק ישר אחרי הצ'רי הפאי. אפילו הכנתי סלט בורגול וקינואה עם זוקיני וגרגרי חומוס קיצי וכיפי, אבל אז הגיע ה-4 ביולי, שלמי שלא חי כאן ב-250 שנה האחרונות זה יום העצמאות האמריקאי. אז כאמור היום לפני 243 שנים בדיוק, נחתמה סופית הכרזת העצמאות האמריקאית שהפכה את ארץ המושבות הפזורות ושלוחות של אנגליה לארצות הברית של אמריקה, ערש התרבות המערבית המודרנית ומודל החיקוי שלנו עד היום.
אז לכבוד יום העצמאות האמריקאי ותחילת החופש הגדול (לילדים. לאימהות יש לזה שם אחר), החלטתי להכין את אחד המאפים הכי מזוהים עם התרבות האמריקאית.
וכמו כל דבר שאמריקאים עושים, הם עושים אותו
בגדול
כי למה להסתפק בעוגייה קטנה אם אפשר בפחות זמן להכין עוגייה ענקית?
אז חקרתי קצת על העוגיה המפורסמת ומסתבר שזאת באמת המצאה אמריקאית!
קצת היסטוריה..
העוגייה הומצאה, כמו בדרך כלל כשמדובר בהמצאות קולינריות משובחות, מתוך הכרח או טעות, על ידי רות גרייבס וויקפילד (1903-1977), שניהלה את מסעדת Toll House מהעיר וייטמן במסצ'וסטס בין השנים 1936-66. המסעדה נבנתה על חורבות פונדק בעל אורוות סוסים להשכרה בעל אותו שם שנבנה ב-1709 וישב על פרשת דרכים בין בוסטון לניו בדפורד. הנוסעים בדרכים עצרו לנשנש שם משהו בזמן שמחליפים להם את הסוסים (במאה ה-18 המכוניות היו עדיין בגדר מדע בדיוני) ושילמו את האגרה תמורת הזכות לעבור בדרך הראשית והבטוחה משודדים, לכן הפונדק נקרא Toll House – בית האגרה.
כך נראה שחזור השלט של המסעדה. צילום: ויקיפדיה
אז רות ידידתנו הייתה גם השפית של המסעדה, ויום אחד היה חסר לה איזשהו רכיב לעוגה. מאחר והמכולת היתה מיחוץ לתמונה, היא פיזרה פיסות שוקולד מריר על בצק ואפתה אותו כמו שהוא. היא חשבה שהשוקולד יימס בבצק ותצא עוגת שוקולד. במקום זה יצאה לה עוגייה שהייתה כל כך טעימה ומוצלחת שכמה שנים אחר כך היא חתמה על חוזה הפצת המתכון עם חברת נסטלה,והשאר, כמו שאומרים, היסטוריה. אחד הדברים המשעשעים בסיפור הזה, שאחד הסעיפים בחוזה עם נסטלה כלל דרישה לספק לגרייבס שוקולד חינם לכל החיים כדי שהיא תוכל להכין כמה עוגיות שרק תרצה.
מתאים לי גם…עכשיו רק צריך להמציא משהו טעים ולהציג אותו לנסטלה. קלי קלות, לא?
ממממ…לא.
אבל,
לפחות המתכון הזה קל!
אז קבלו מתכון טעייים ומהיר לעוגיית שוקולד צ'יפס ענקית במחבת
מספר מנות: 10-12 (תלוי באיזה גודל חותכים)
כלים: מחבת ברזל או תבנית עגולה בקוטר 20 ס"מ | מיקסר עם וו גיטרה\קערת ערבוב ומטרפה | לקקן | נייר אפייה | תנור או טוסטר אובן
מרכיבים:
- 110 גר' נטורינה או 90 גר' שמן קוקוס מזוכך רך (או לא מזוכך אם אתם אוהבים טעם של קוקוס)
- 100 גר' סוכר לבן
- 90 גר' סוכר חום כהה
- 2 כוסות פחות 2 כפות קמח רגיל
- 1/4 כוס חלב סויה ללא סוכר
- 1 כף חומץ
- 2 כפיות אבקת אפייה
- 1 כפית תמצית וניל
- קורט מלח
- 1/2 כוס שוקולד צ'יפס מריר טבעוני + עוד חופן לפיזור מעל
למילוי: חצי כוס (3 כפות גדושות) נוטלה טבעונית לפי הטעם
איך מכינים:
- מחממים תנור ל-160 מעלות
- מרססים מחבת ברזל בקצת שמן או מחליקים עליה מעט גוש שמן קוקוס ומרפדים בנייר אפייה (חשוב לרפד בנייר גם כדי לא לשרוט את המחבת וגם כדי להבטיח חילוץ מהיר).
- בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבבים נטורינה עם שני סוגי סוכר ומעבדים לתערובת קרמית בהירה.
- מוסיפים חומץ, חלב סויה ווניל ומערבבים לאיחוד.
- עוצרים את המיקסר ומוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח.
- מקפלים עם לקקן או כף עץ לבצק רך ודביק. אם דביק לכם מדי אפשר להוסיף עוד כף קמח.
- מוסיפים שוקולד צ'יפס ומערבבים רק עד שהוא מתפזר בצורה אחידה בבצק.
- מחלקים את הבצק לשני חלקים:
- את החלק הראשון משטחים לשכבה אחידה עם כף\לקקן\ידיים רטובות על תחתית המחבת.
- יוצקים נוטלה טבעונית עם כף ומשטחים עם מרווח של לפחות 1 ס"מ מהשוליים.
- משטחים את החלק השני של הבצק מעל הנוטלה ומקפידים שכל הממרח יהיה מכוסה בצק, כמו סנדביץ'.
- אופים בתנור במשך 20 דקות על חום סטטי + 10 דקות על טורבו.
- מוציאים ומצננים כ-10 דקות לפני שחותכים וטורפים.