עוגת מייפל פקאן מתוקה ומנחמת, מושלמת לאחה"צ סגרירי, ליד התה או הקפה. סופר קלה להכנה, פשוט מושלמת.
את המתכון הזה צילמנו מזמן. ממש מזמן. מתי? בינואר 2023. צילמנו ואז שכחתי לערוך כי אז נכנסנו לטירוף של עבודה ואז מלחמה, כאוס, בלגן. והנה עבר זמן, הכנתי אותה שוב ונזכרתי שיש לי מתכון לערוך ולמה שאשמין לבד

תחליף את התחליף
את המתכון הזה פיתחתי מתוך מתכון לא טבעוני שכלל 3 ביצים. במסגרת המחקר שלי על תחליפי ביצה, עשיתי המון ניסויים, אבל רוב המתכונים החליפו ביצה אחת בלבד.
אז מה עושים עם מתכונים שיש בהם 2 או 3 ביצים? חשוב לזכור שלביצים יש 3 תכונות חשובות בעוגות: לחות והדבקה, או קשירה של המרכיבים יחד. לכן, כדי להחליף אותן צריך כמות מספקת של חלבון, שומן ונוזלים.


לאחר כמה ניסיונות, הגעתי לתמהיל הנכון והמתאים, שמצד אחד ייצר עוגה יציבה, עם מרקם לעיס אבל לא רכה מדי ומצד שני שלא תתפורר מדי, ושתספק ביס מאוזן וטעים כמובן 🙂
בחרתי לאפות את העוגה בתבנית קוגלהוף. לרוב אופים עוגת בבקה שמרים גרמנית בתבנית הזאת, משום שהיא יוצרת צורה גבוהה ומפוסלת ומתאימה לתפיחת השמרים בתוכה, אבל רציתי ליצור מראה של עוגת קונדיטוריה יוקרתית, כי כידוע אנחנו אוכלים בהתחלה עם העיניים 🙂
מבחינת כמויות, ניתן להמיר את התבנית לאינגליש קייק רגילה, חד פעמית או מתכת (אני תמיד מעדיפה לאפות בתבנית מתכת. פיזור החום אחיד יותר וזה גם יותר אקולוגי. אל תחשבו אפילו על תבנית אלומיניום, בבקשה). אבל אם החלטתם לאפות בקוגלהוף, חשוב ממש לשמן ואז לקמח את התבנית היטב כי אין דבר מבאס יותר מלהשקיע בעוגה, לאפות אותה ואז לגלות שהיא נדבקה לתבנית. כלומר, אפשר גם לגרד אותה עם כפית מול הטלוויזיה, אבל לא ניתן להגיש לאורחים. לשיקולכם 🙂
טיפ של אלופים!
את השימון ניתן לעשות עם כל שמן שאתם רוצים – זית, קנולה, קוקוס, מה שיש בבית. קמח – עדיף מאותו קמח שהשתמשתם לעוגה. עדיף לא קמח תופח. רק אם אין לכם ברירה.
לרוב אני משתמשת בקמח כוסמין לבן או מלא, ולאחרונה גיליתי את יתרונותיו של 80%. עובד מעולה בכל סוגי העוגות והעוגיות ללא תחושת כבדות שמתלווה לקמחים רגילים מחיטה מלאה.
איך משמנים ומקמחים כמו שצריך?
או, טוב ששאלתם.

קודם כל מורחים שמן או שומן כלשהו אם נטורינה – פשוט מורחים בכל השקעים והקימורים של התבנית. אם שמן צמחי נוזלי כמו שמן זית, מושחים עם מברשת.
לאחר מכן עומדים מעל הכיור ומפזרים 2-3 כפות קמח בתוך התבנית. אם יש צורך מפזרים עוד כף. מטים את התבנית לכל הכיוונים כדי לפזר באופן אחיד כמה שיותר. לא להתפתות לפזר עם האצבעות! זה פשוט ייצור מריחות וסוג של בצק. אנחנו רוצים שהקמח יידבק לשומן שעל דפנות תבנית בשכבה אחידה ולא לאצבעות שלנו.
אחר כך הופכים את התבנית מעל הכיור (או הפח) וטופחים על הדפנות החיצוניות כדי לנער את עודפי הקמח. חשוב שלא יישארו עודפי קמח בתחתית כי הם לא ייאפו ותהיה לכם שכבת קמח לבנה בקצה העליון של העוגה.
זהו, ברגע שנפטרתם מעודפי הקמח התבנית מוכנה למילוי של הבלילה.
לאחר האפייה חשוב לתת לעוגה להצטנן לטמפרטורת החדר. אני יודעת שזה קשה, הריח משגע ואתם מרגישים כבר את הפה מתמלא בריר בציפייה לטעום כבר מהעוגה, אבל תתאפקו. זה שווה את זה. מבטיחה.
העוגה הצטננה מספיק? זה לוקח איזה חצי שעה פלוס מינוס.
מצמידים לחלק העליון של התבנית צלחת הגשה והופכים אותה בתנועה מהירה אך בזהירות. טופחים מעט על גבי החלק התחתון של התבנית, ואם עקבתם לפי ההוראות ושימנתם וקימחתם כמו שצריך, העוגה תתנתק בקלילות בצורה שלמה ותנוח בצורה מושלמת על צלחת ההגשה.
להשלמת מראה עוגת הקונדיטוריה כדאי לפזר מעט אבקת סוכר מלמעלה.

עוגת מייפל פקאן טבעונית
מצרכים לעוגה בתבנית קוגלהוף קטנה (קוטר 20")
• 120 גרם' חלב סויה (חצי כוס)
• 140 גר' סירופ מייפל טבעי (1/2 כוס)
• 50 גר' רסק תפוחים ללא סוכר (1/4 כוס)
• 2 כפות חמאת שקדים (30 גרם, בערך)
• 40 גרם שמן קוקוס\נטורינה מומסת
• כפית חומץ רגיל
• 140 גר' (כוס+כף) קמח
• כפית א. אפיה
• 1/2 כפית קינמון טחון
• 1/2 כפית סודה לשתייה
• 1/2 כוס (50 גר') פקאן טבעי
לקישוט והגשה: אבקת סוכר
איך מכינים:
1. מחממים תנור ל-160 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. קוצצים גס את הפקאן, מפזרים בצורה אחידה על התבנית וקולים בתנור במשך 10 דקות.
3. משמנים ומקמחים תבנית קוגלהוף. חשוב מאוד לשמן ואז לקמח ולנער את עודפי הקמח. ללא הפעולה הזאת חילוץ בעוגה
מהתבנית יהיה בעייתי עד בלתי אפשרי.
4. בקערה אחת מערבבים קמח, אבקת אפייה, קינמון וסודה לשתייה
5. בקערה השנייה מערבבים למסה אחידה את החומרים הרטובים: מייפל, רסק, חלב, חמאת שקדים, נטורינה וחומץ.
6. מוסיפים את החומרים היבשים לקערת הרטובים ומערבבים לבלילה אחידה.
7. מעלים את הטמפרטורה בתנור ל- 175 מעלות.
8. יוצקים שליש מהבלילה לתוך התבנית, מוסיפים לבלילה שנותרה בקערה את הפקאנים הקצוצים ומערבבים לפיזור אחיד.
9. יוצקים את שארית הבלילה לתבנית.
10. אופים 20-30 דקות עד מבחן הקיסם.
11. מוציאים, מצננים לטמפרטורת החדר.
12. כשהעוגה כבר לא חמה למגע הופכים בזהירות על צלחת הגשה. אם רוצים מקשטים באבקת סוכר.
13. פורסים פרוסות נדיבות ומגישים לצד תה מהביל ומתענגים על כל ביס.
הערות, הארות ושאר ירקות:
* ניתן להשתמש בכל סוג חלב צמחי, אבל לטעמי חלב הסויה הכי מתאים לתחליף ביצה בשל החלבון שיש בו.
* ניתן להמיר את חמאת השקדים בטחינה או חמאת בוטנים, רק קחו בחשבון הבדלים בטעם. לחמאת שקדים יש טעם ניטרלי לעומת
חמאות האגוזים האחרות.
* ניתן להחליף את הפקאנים באגוזי מלך או לוותר, למרות שהם נותנים טאץ' קראנצ'י כיפי לביס.
הכנתם? אהבתם? שתפו ותייגו אותי! זה ממש משמח אותי לראות שאתם מכינים את המתכונים ונהנים 🙏
